2. nov 2022

Vi har alla varit med om problem med inloggning av mobilt bankID, och det blir allt viktigare i dagens högteknologiska samhälle att man inte förlorar inloggningen till denna verifikationsmetod. Det finns mycket som kan gå fel, bland annat:

  • Din mobil går sönder, försvinner, blir stulen eller slutar fungera
  • Din mobils operativsystem blir utdaterat
  • Din mobila bankID blir blockerad på något sätt

Hur tacklar man egentligen dessa problem långt innan de uppstår? Alla dessa problem har alltid en eller annan lösning som går att finna på plats, men man vill ju helst aldrig försätta sig i någon av dessa situationer. Vi ska här försöka ge tips och råd för hur man kan förebygga dessa problem.

Först och främst: Vad är mobilt bankID?

Mobilt bankID är kanske den viktigaste inloggningsmetoden som behöver fungera. Utan den kan man få problem med att logga in i internetbanken, och man kan bara glömma att logga in på myndighetssidor eller ens e-brevlådor. Du kan också få problem med att fullgöra köp.

Även i den privata sektorn är denna metod vanligt förekommande, särskilt bland bettingsajter. Om man kollar på http://casino-utan-konto.info/ så använder sig de alla av denna inloggningsmetod.

För att undvika problem med inloggning med mobilt bankID, kan man dock göra följande:

Köp en särskild mobil för mobilt bankID

Köp en särskild mobil som du enbart använder för inloggning med mobilt bankID, särskilt om du byter mobil ofta. En av de största orsakerna till att man förlorar tillgång till inloggningen är för att mobilen man använder går sönder eller försvinner.

Håll alltid alternativ inloggning till banken tillgänglig och uppdaterad

Även om du inte har tillgång till mobilt bankID, har banker alltid en alternativ metod för att logga in för att på så sätt förnya bankID i en ny enhet. Handelsbanken har exempelvis inloggningsdosa med sladd och inloggningskort. Ha alltid det nära till hands ifall bankID behöver förnyas.

Överväg att byta bank

Vissa banker som Handelsbanken har många krav för att förnya mobilt bankID – Man behöver inloggningsdosa med sladd och ett särskilt inloggningskort, samt senaste version av Windows. Om du bara använder en för gammal dator eller med ett annat operativsystem som linux, kan det vara mer lönsamt för dig att byta till en annan bank med mindre krav än att byta dator, speciellt om du inte har något intresse av att byta din dator av olika anledningar.

Fixa screencasting på din mobil

Detta är en avancerad strategi, som dock är väldigt uppskattad när den behövs. Det finns många lösningar som låter dig casta mobilens skärm på datorn. Om du hamnar i en situation där mobilen fungerar men skärmen är svart, så kan det fortfarande gå att använda mobilen från datorn.